Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009

Από το παρελθόν στο μέλλον


Είναι όμηρος εκείνος που έχει αποκηρύξει το παρελθόν του από το ίδιο. Και είναι βέβαιο πως κάποια στιγμή θα έρθει να σταθεί μπροστά σου σαν δήμιος του ρωμαϊκού στρατού, έτοιμος να σου ευνουχίσει το σώμα και τα όργανα ένα - ένα, αρχίζοντας από τη καρδιά. Μα η εντολή δεν θα έχει έρθει από κανέναν Καίσαρ, αλλά θα ναι μια επιλογή που χαοτικά και λανθασμένα θα έχεις επιλέξει στο παρελθόν για το μέλλον. Ναι έκανες λάθος, έκανες ίσως το μεγαλύτερο και τώρα δε μπορείς να πάρεις το λόγο σου πίσω. Θα πεθάνεις κι εσύ με τον ίδιο τρόπο όπως όλοι οι άλλοι πριν από σένα έκαναν τέτοια λάθη. Είναι αυτή η επιλογή (αν και δε πιστεύω σε επιλογές) που σε έφερα σε αυτή τη θέση να τελειώσεις με τον ίδιο τρόπο όπως οι προηγούμενοι. Είναι πάντα αυτή η επιλογή που σε αφήνει να δρας στο χρόνο...Είσαι (είμαι) άξιος της μοίρας σου (μου)...

Ίσως όλα αυτά που αισθάνομαι τα περιγράφει καλύτερα ο καβάφης σε ένα από τα αγαπημένα μου (η ειρωνεία της ζωής) ποιήματα:

Η Πόλις
Είπες· «Θα πάγω σ' άλλη γή, θα πάγω σ' άλλη θάλασσα,
Μια πόλις άλλη θα βρεθεί καλλίτερη από αυτή.
Κάθε προσπάθεια μου μια καταδίκη είναι γραφτή·
κ' είν' η καρδιά μου -- σαν νεκρός -- θαμένη.
Ο νους μου ως πότε μες στον μαρασμό αυτόν θα μένει.
Οπου το μάτι μου γυρίσω, όπου κι αν δω
ερείπια μαύρα της ζωής μου βλέπω εδώ,
που τόσα χρόνια πέρασα και ρήμαξα και χάλασα».

Καινούριους τόπους δεν θα βρεις, δεν θάβρεις άλλες θάλασσες.
Η πόλις θα σε ακολουθεί. Στους δρόμους θα γυρνάς
τους ίδιους. Και στες γειτονιές τες ίδιες θα γερνάς·
και μες στα ίδια σπίτια αυτά θ' ασπρίζεις.
Πάντα στην πόλι αυτή θα φθάνεις. Για τα αλλού -- μη ελπίζεις --
δεν έχει πλοίο για σε, δεν έχει οδό.
Ετσι που τη ζωή σου ρήμαξες εδώ
στην κώχη τούτη την μικρή, σ' όλην την γή την χάλασες.

Κωνσταντίνος Π. Καβάφης (1910)

9 σχόλια:

Ξωτικουλι είπε...

..kαι είναι άρρωστος, όποιος έχει παραποιήσει το παρελθόν προς όφελός του..
Η αλήθεια θα έρθει και θα σταθεί μπροστά του κάποια στιγμή, και αυτή θα γίνει ο δήμιος που θα του πάρει τη ζωή..

Συγχώρεσε με για τη "μαυρισμένη" απάντηση, αλλα σήμερα σκοπεύω να ξεσκεπάσω καποια ψέματα και είμαι κάπως..

Η "Πολις" είναι ένα αριστούργημα! Πρόσφατα "έπεσα" και εγω πάνω του και με μάγεψε.

Την καλημέρα μου.

Bliss είπε...

ζουμε σ εναν ατερμονο φαυλο κυκλο.
ιστοριες επαναλαμβανονται.
πρεπει να ομως καθε φορα να το ζουμε διαφορετικα
εκει ειναι το νοημα.
σε καθε κυκλο.
μια αλλη γευση.

Σκιά με παλμό είπε...

@ Ξωτικουλι

γιατί να μην έχουμε μια ευκαιρία δευτερη? Γιατι πρέπει η καταδικη να ειναι απαραγραφτη... αφου δε ξέρουμε τους εαυτούς μας... δε ξέρουμε τους άλλους... δε ξέρουμε το κόσμο... γιατι όταν ζεις στη άγνοια πρέπει η αλήθεια να είναι σαφής? Και η καταδίκη ακόμα πιο σαφής?

Σκιά με παλμό είπε...

@ Bliss

Πριν το νόημα νομίζω πως προηγείται ο σκόπος... Και ποιός λοιπόν είναι ο σκοπός της φαυλότητας? να αναδείξει κάποιοι νόημα? και το νόημα είναι να αναγεννιέται άλλο νόημα κι άλλο κι άλλο και απο εκεί πηγάζει η χαρά? Είμαι μπερδεμένος...

Ξωτικουλι είπε...

Πάντα δίνουμε δευτερη ευκαιρια, αλλα μέχρι εκει!!

Fool me once, shame on you!
Fool me twice, shame on me!!

..Θα συμφωνήσω πως δεν ξέρουμε ούτε τον κόσμο ούτε τους άλλους,
τον εαυτό μας όμως....

Υάδα είπε...

Έχω αναρωτηθεί πολλές φορές αν υπάρχει μοίρα.. νομίζω μόνοι μας ορίζουμε τη ζωή μας. Εμείς.. οι επιλογές μας.. τα βήματά μας.. έτσι δεν είναι;

Καλό σου σαββατοκύριακο :-)

Σκιά με παλμό είπε...

Φαίνεται τελικά πως οι επιλογές επιτελούν κάποιο σκοπό, το ίδιο ισχύει και για τις επιλογές των άλλων. Τα γεγονότα δεν είναι ξεκάρφωτα στο χρόνο, έχουν αίτιο και αποτέλεσμα. Από αυτή τη σύνδεση νομιζω πως δεν μπορούμε να διαφυγουμε. Είμαστε ένα κομμάτι ενός ντόμινο τέτοιων αιτίων και αποτελεσμάτων, δράσεων και αντιδράσεων και παρασερόμαστε από τις επιλογές του παρελθόντος των άλλων, χωρις να εχουμε δικαιωμα επιλογής. Το ίδιο βέβαια έπαθαν και οι προηγούμενοι... που οφείλονταν στους πιο παλιούς, πιο παλιούς...Δεν ξέρω αν κάποιος θεός έδωσε το έναυσμα του ντόμινο, πάντως οι περισσότερες θρησκείες κι απ τα αρχαία χρόνια παραδεχονταν "το θέλημα τους Θεού, το σχέδιο του, τη Βουλή του". Νομίζω πως κάτι τέτοιο είναι... Ένα σχέδιο μιας απόλυτης αρχής..

με ρωτάς... φαίνεται πως δεν είσαι σίγουρη... αλλα κι εγώ ρωτάω για τα παραπάνω που είπα (γιατί κάπως έτσι νιώθω): Ετσι δεν είναι?

ΥΓ: Για να πω την αλήθεια, η πιο σωστή κουβέντα ήταν να σου πω "Δεν ξέρω" Και νομιζω πως η ουσια αυτών που ειπα ήταν αυτή. η άγνοια.

Υάδα είπε...

Γι αυτόν και μόνο τον λόγο, δε θα πρέπει να ακολουθούμε το ένστικτό μας; Τις επιθυμίες μας; Τα θέλω μας; Αυτόματα αν τα ακολουθούμε, δημιουργούμε και την επιλογή μας. Έστω και μέσα στην άγνοια της έκβασης.
Είναι ωραίο να μπορείς να ζεις όσα νιώθεις, όσα θέλεις, όσα έχεις δίπλα σου και απλά δεν τολμάς να αγγίξεις..

Δεν το νιώθεις κι εσύ αυτό;

Σκιά με παλμό είπε...

βασικά πριν αυτό σου είπα πως οι επιλογές μας ειναι καθορισμένες και δεν δρούμε αυτόβουλα. Γενικά όμως πέρα από τη φιλοσοφική βάση ναι συμφωνώ με αυτό που λες και μάλιστα το κάνω πράξη. Ναι ... ζω στην άγνοια μου και .. κάποιες στιγμες το απολαμβάνω....